Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Kaj morate vedeti, preden kupite naglavno svetilko?

Pri načrtovanju izleta v hribe ali daljšega pohodniškega ali kolesarskega izleta je vedno pomembno poskrbeti za ustrezno opremo in tako biti pripravljen na različne nepredvidene situacije. Potovanje ponoči, v temi je lahko nevarno, zato je vedno dobro imeti vir svetlobe, na katerega se lahko zanesete ter zaščitite sebe in druge.

Naglavna svetilka je tako nepogrešljiv element pri nočnih pohodih, kot tudi pri drugih aktivnostih pa tudi različnih delih ali opravilih, kjer si želite imeti proste roke. Tekaška naglavna svetilka je odlična predvsem za treninge na obrobju mest ali podeželskih območij, ki so običajno slabo osvetljena. V nadaljevanju preverite, kaj odlikuje preizkušeno čelno/naglavno svetilko ter na katere parametre je vredno biti pozoren pri izbiri in nakupu.

Funkcionalna naglavna svetilka - na kaj biti pozoren pri izbiri?

Eden ključnih vidikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri svetilke, je njena svetlobna moč. Ta parameter je vedno podan v lumnih (lm) in neposredno pomeni, kako močan bo svetlobni žarek, ki ga oddaja žaromet oz. svetilka. Seveda, več kot je lumnov, boljšo osvetlitev bo zagotavljala naglavna svetilka, zato je dobro napravo izbrati glede na namen uporabe. Gorske naglavne svetilke, ki jih bomo uporabljamo za planinarjenje in raziskovanje jam, naj imajo nad 300 lm - tukaj velja priporočiti polnilno naglavno svetilko MAVERICK s svetlobno močjo 510 lm. V primeru nočnih treningov ali sprehodov, pa bodo zadostovale tudi navadne, turistične naglavne svetilke z močjo do 200 lm.

Enako pomemben parameter pri izbiri, je domet svetilke. To je razdalja, do katere sveti žaromet oz. dolžina območja pred vami, ki ga bo svetilka osvetljevala. Močni, in s tem seveda tudi dražji, žarometi vam omogočajo, da vidite jasno tudi v popolni temi, vse do  150 m - to je npr. razdalja žarometa Camo II, ki ga lahko uporabljate tako za tek kot za gorske ekspedicije. Različne svetilke, torej vplivajo na prej omenjeno moč ter oddaljenost, imajo pa tudi velik vpliv na čas svetenja.

Napajanje žarometa - katero varianto izbrati?

Poleg že omenjene svetilke s polnilno baterijo, lahko na trgu najdete tudi baterijske naglavne svetilke, ki delujejo na navadne baterije. Odvisno od intenzivnosti uporabe žarometa in individualnih preferenc posameznika, se lahko način napajanja prav tako izkaže kot ključni vpliv na našo izbiro svetilke.

Gorske odprave so lahko zelo nepredvidljive in se zaradi različnih dejavnikov hitro zavlečejo. V takšnih situacijah se bodo na primer veliko bolje obnesle gorske čelne svetilke na baterije, kot je model VIZO. Ta naprava lahko sveti v najvišjem načinu (400 lm) skoraj 13 ur.

Kdor pa se sprašuje, katera naglavna svetilka se bo bolje izkazala pri teku ali drugi rekreaciji, naj se raje odloči za polnilno svetilko. Kot prvo, je v tem primeru to veliko bolj priročna rešitev, kot menjava baterij, saj po izpraznitvi baterijo enostavno samo napolnimo. In kot drugo, nam bo čas delovanja polnilne baterije zagotovo zadostoval, saj je tukaj čas vadbe veliko krajši (vsaj v primerjavi z izletom v hribe) in se moč svetilke v tem času zagotovo ne bo izčrpala. Zanimiva ponudba za ljubitelje tekaških žarometov je EDC Cyclope II, ki ima štiri učinkovite načine delovanja.

Naglavna svetilka in njena teža

Vidik, ki je pogosto spregledan pri izbiri naglavne svetilke, je njena teža. Predvsem zato, ker so vse te naprave običajno lahke in glave ne obremenjujejo preveč. Vendar pa je pri nekaterih dejavnostih (npr. šport), ta vidik veliko bolj pomemben ter bolj dragocen kot kakšni drugi parametri, zato so proizvajalci pripravili več različnih variant. V primeru gorskih izletov ali običajnih aktivnosti, bo baterijska čelna svetilka zagotavljala veliko boljše parametre glede časovne vzdržljivosti in moči, hkrati pa ohranila dostopno težo. Kdor pa išče specializirano naglavno svetilko, pri kateri si želi minimalno obremenitev glave, naj se raje odloči za lahko turistično naglavno svetilko na baterijo.