Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Majhen korak za človeka, velik korak za preprečevanje širjenja požarov

Ali ste vedeli, da se število požarov, ki jih povzročijo pregrete litijeve baterije vztrajno povečuje?

V mesecu požarne varnosti Gamat ponuja rešitev.

Litijske baterije so sestavni del elektronskih naprav, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Naraščanje uporabe tehnologije, ki uporablj

a litijeve baterije, sovpada z vse večjim številom požarov litijskih baterij.  Računalniki, električna vozila, e-skiroji, električne cigarete, … vse te naprave delujejo na  litijeve baterije. Zaradi visoke gostote v baterijah lahko hitro pride do požara nevidnih razsežnosti.

Do požarov lahko pride iz različnih razlogov: pregrevanje, napake pri izdelavi, starost baterije, človeška neprevidnost … Na žalost navadni gasilni aparati niso dovolj zmogljivi in nimajo pravega polnila, s katerim bi lahko pogasili to vrsto požara.

Sedaj pa na srečo vseh uporabnikov elektronskih naprav Mobiak ponuja rešitev: gasilni aparat za gašenje litij-ionskih baterij  AEROSOL 500ml. Aparat, ki lahko v začetni fazi požara ohladi baterijo in prepreči, da bi se požar razširil. Vse to zahvaljujoč novemu polnilu AVD.

Kaj je polnilo AVD in po čem se razlikuje od drugih polnil v gasilnih aparatih?

AVD je vodna disperzija kemično luščenega vermikulita. Uporablja se gašenju požarov litijevih baterij deluje kot megla, jih gasi in preprečuje širjenje ognja v začetni fazi požara.

Vermikulit je naravni mineral.  Sprošča paro le, v primeru, da je izpostavljen visokim temperaturam. Vermikulit ni strupen za ljudi, okolje in živali.

AVD deluje po principu, da se delci vermikulita v megli odlagajo na površino gorečega goriva, da na vrhu ognja ustvarijo film. Film se takoj posuši in ker se delci trombocitov z visokim razmerjem stranic prekrivajo in vežejo skupaj, nastane nevnetljiva kisikova pregrada med gorivom in atmosfero.

Ta proces ima hladilni učinek na vir goriva in ko se vsebnost vode v AVD izhlapi, se vermikulitne ploščice začnejo kopičiti in ogenj je pod nadzorom.

Razlogi zakaj je polnilo AVD zmogljivejše od ostalih polnil v gasilnih aparatih:

  • Voda ohladi vir ognja
  • Vermikulitne ploščice zajemajo vir goriva in ustvarjajo kisikovo pregrado
  • Vermikulitni film ni električno prevoden
  • AVD je skoraj dvakrat učinkovitejši od vode pri požarih razreda A
  • AVD lahko uporabimo kot požarni odklop, da preprečimo širjenje ognja
  • AVD je mogoče uporabiti s standardno gasilsko opremo
  • AVD je okolju prijazen

 

Aparat Aerosol je nov revolucionarni dosežek na področju gašenja začetne faze požarov, ki prihaja na našo spletno stran ravno za časa meseca požarne varnosti, oktober.  Za sedaj Mobiak ponuja aparat s 500 ml, kar pomeni, da je namenjen manjšim požarom v začetni fazi. V primeru večjega požara je še potrebna gasilska intervencija.

Pomembno je ostati v koraku s časom, saj se litijeve baterije vedno večji del našega vsakdanjega življenja, zato je potrebno konstantno razvijati aparate, ki bodo lahko poskrbeli, da bo uporaba elektronskih naprav še naprej varna za nas in okolje. Zato lahko z gotovostjo rečemo, da je to le prvi aparat v seriji gasilnih aparatov litijskih baterij z vedno večjimi kapacitetami in da  prihodnosti ne bodo gasili požarov samo v začetnih fazah in kjer pomoč gasilcev ne bo več nujno potrebna, če in ko pride do takšne vrste nesreče.