Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Obleka S-Gard ULTIMATE v uporabi

V enem tednu sem lahko preizkusil ognjevarno obleko S-Gard Utimate na vaji tehničnega reševanja ter intervenciji ponesrečenega požiga podrastja, v obeh primerih pa se je izkazala izvrstno.

Na vaji tehničnega reševanja smo se izživljali nad staro Ford Fiesto, saj smo obdelali mnogo scenarijev, kako reševati ponesrečence iz avtomobila, naj bo to na kolesih, boku ali strehi. Na koncu pa smo ga seveda tudi napadli s škarjami in razpiralom. Naloga moje skupine je bila, da izvlečemo 2 ponesrečenca iz avtomobila, ki je bil obrnjen na bok. Moja naloga je bila, da grem v malo Fiesto skozi prtljažnik in pomagam izvleči oz. pripraviti nosila za izvlečenje ponesrečencev. Obleka mi je nudila odlično zaščito na strani, kjer sem bil v neposrednem stiku z avtomobilom ter zgornji strani, kjer je bila nevarnost ureza oziroma naboda na plastiko, ki je visela od avtomobila. Ojačitve ter oblazinjenja obleke so res na pravih mestih, saj mi niti za trenutek ni bilo neprijetno v tesnem prostoru, kjer sem bil na boku zvit skozi celoten postopek. Vedno znova me preseneti, kako lahko pri močnem znojenju ne zakuham v tej obleki. Ta membrana ima neverjetno zračnost in je res neverjetna. Ko smo izvlekli oba ponesrečenca, smo začeli z drugim delom vaje. S škarjami sem odrezal streho avtomobila, obleka pa je čudovito gibljiva, saj ji podloga omogoča prosto drsenje med sloji. Odlično se obnesejo tudi posebni dvojni šivi pod pazduhami, ki preprečujejo, da bi se zgornji del obleke dvignil nad pas. Vredno pa je omeniti tudi škornje HAIX Fire Eagle, ki se več kot dobro odrežejo s svojo gibljivostjo v gležnju ter lahkotnostjo skozi celoten postopek, saj vsi vemo, kako zoprno je nositi pretežke škornje med dolgimi intervencijami.

Čez nekaj dni pa smo imeli intervencijo gorečega travnika ter podrasti, ki sta se širila proti montažni hiši. Na prizorišče smo prihiteli opremljeni z IDA, ker nismo točno vedeli, koliko je ognja in dima. Gazili smo po podrasti ter vejevjem, kjer se je Ultimate zopet izkazal, saj nudi res dobro zaščito, saj nisem niti opazil oziroma občutil vejevja ter vej skozi katere sem gazil. Ko smo zadevo pogasili, sem opazil, kako so si vsi začeli slačiti zgornje dele oblek, saj je bilo zunaj 23 stopinj, ob ognju pa je še precej bolj vroče. Meni pa tega ni bilo potrebno storiti in sem  z IDA na hrbtu do konca intervencije ostal zapet, dokler nismo pospravili vse opreme, ki smo jo rabili. To so opazili tudi člani ostalih društev, saj nikomur ni bilo jasno, zakaj jaz ne zakuham, kot vsi ostali. Obleka je res vrhunska. Tudi tukaj so HAIX Fire Eagle prišli čudovito v poštev, saj je bilo gazenje s cevjo v hrib z gibljivimi in lahkimi škornji mačji kašelj.

Gasilec Matic Zupan