Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Primerjava dveh naglavnih svetilk - Mactronic REBEL in CAMO II

Iskanje popolne naglavne svetilke za rekreacijo se običajno začne na internetu, ko se prebijamo skozi nešteto vodnikov z izdelki konkurenčnih proizvajalcev. Ključno pri izbiri prave naglavne svetilke, pa je razumevanje lastnih potreb in pa pričakovanj, ki jih imamo do kupljenega artikla. Zdaj ste verjetno vsi pomislili na naslednje: vzdržljivost, zanesljivost ter odlično razmerje med ceno in kakovostjo, je tako? In prav imate, to so pomembni parametri, vendar pa je najbrž vsak izdelek na trgu predstavljen najprej in najbolj (če ne celo samo) po tem principu. Poleg tega, se je vendar vredno poglobiti tudi v podrobnosti, natančnejše specifikacije, razumevanje pomena barvne temperature svetlobe, kakšen napajalnik izbrati pozimi in zakaj proizvajalci proizvajajo nosilne trakove s silikonskimi elementi. Te elemente bomo skupaj preverili s primerjavo dveh žarometov Camo II in Rebel. Strokovnjaki in poznavalci naglavnih svetilk bodo zdaj rekli, da primerjamo Mars in Venero. In res je, a ravno ta različnost dveh svetilk, bo naša izvidniška sonda za raziskovanja prostrane galaksije naglavnih svetilk.

Mere in teža

Večina rekreacijskih žarometov temelji na plastiki s prepričljivo trdoto. Nekatere vsebujejo tudi aluminijaste elemente, ki pa povečajo težo svetilke. Vsak gram sčasoma pridobi na pomenu, saj neprekinjena uporaba obremenjuje vrat. Če ohišje svetilke izpolnjuje standarde za odpornost proti padcu z višine 1 ali 2 metra, je pri iskanju vredno upoštevati ali poiskati kompromisno težo. Žaromet Rebel je najlažji v celotni ponudbi Mactronic, saj skupaj z baterijo tehta le 34 gramov, medtem ko Camo II tehta z baterijami blizu 200 gramov. Ali to zahteva takojšnjo izključitev Camo II iz izbora? Zagotovo ne, a več o tem v naslednjih razdelkih.

Pas in njegova struktura

Poleg estetskih in barvnih pomanjkljivosti, ki jih seveda takoj opazimo, je treba naramnice razlikovati po širini traku, konstrukciji (samo obodni ali s prečnim stabilizacijskim trakom, ki teče čez vrh glave) ter po prisotnosti silikona. Vsi ti trije elementi skupaj, namreč zagotavljajo in določajo stabilnosti na glavi. Širina traku poveča površino, ki meji na glavo, prečni trak, ki poteka po sredini vrha glave, pa stabilizira in fiksira svetilko. Vendar pa lahko oba elementa povzročita občutek pretiranega pritiska. Seveda je za tekaške športe, ki zahtevajo čim večjo lahkotnost, to seveda nepotrebno, a bo dolgotrajno prečenje temnih in gostih gošč ter planinarjenje, zaradi teh rešitev veliko bolj udobno. In na koncu še silikonski elementi na notranji strani. Ti so še posebej pomembni pri delu s čelado oz. na trakovih, saj preprečujejo neželeno drsenje traku na gladkih površinah. Camo II in Rebel združujejo silikonski elementi, vendar pa medtem, ko manjša svetilka Rebel zagotovo vzbuja občutek lahkotnosti in zračnosti, je večja Camo II tukaj nesporen kralj stabilnosti.

Barvna temperatura svetlobe in prisotnost drugih diod

Svetilka Rebel je zlato jabolko Mactronicovih inženirjev, saj ponuja toliko različnih načinov, da imamo celo težave vse prešteti. Vsa skrivnost je v kombinaciji diod, ki lahko oddajajo toplo, hladno in rdečo svetlobo v različnih konfiguracijah. Barvna temperatura, označena v Kelvinih, določa vidni odtenek žarka - nižja kot je, bolj je odtenek topel in daje rumenkast sij ter višja kot je vrednost, bolj je odtenek hladen in daje belo svetlobo. Svetloba z nižjo barvno temperaturo je očem bolj prijetna in vida pretirano ne obremenjuje, visoka temperatura pa stimulira in spodbuja. Zato se splača imeti svetilke z različnimi načini, ki si jih lahko nastavite glede na vaše potrebe. Popolnoma drugače bomo namreč občutili udobje nočnega ribolova s toplo svetlobo ali pa teka v naravi s hladno svetlobo. Čelna svetilka Camo II nudi hladno svetlobo, vendar z možnostjo fokusiranja/razpršitve z enim gibom roke. To omogoča fokusiranje žarka ali periferno osvetlitev. Obe svetilki pa sta opremljeni z rdečimi signalnimi diodami. Pri Rebelu so nameščene spredaj, pri Camo II pa zadaj.

Moč

Zima oz. mraz je sovražnik večine baterij. To seveda ne pomeni, da onemogoča uporabo svetilk, ki jih napaja, vendar pa drastično skrajša njihov čas delovanja. Zato, tukaj v ospredje pridejo modeli na baterije, kot je Camo II z AAA pogonom. Rebel je seveda še vedno odlična tekaška luč in bo zagotovo zdržala vaše zimske teke, vendar pa bo zahtevala redno, pogostejše polnjenje. Če pa pričakujemo, da bo svetilka v hladnejših temperaturah svetila več ur, npr. med pohodništvom v hribe, kampiranjem ter drugimi dolgotrajnimi uporabami, velja raje razmisliti o modelu Camo II. V primeru nenadnega padca moči, lahko tukaj baterije vedno enostavno zamenjate z novimi, kar je nedvomna prednost pred polnilno baterijo. Poleg tega, ima model Camo II baterije nameščene v košari na zadnji strani glave, ki jo je mogoče kadar koli sneti in namestiti bližje telesu ali shraniti npr. v žepu jakne, kar še dodatno podaljša čas delovanja enega kompleta.