Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

S-GARD Team Slovenia - oprema na tekmovanju FCC

Tekmovanje Firefighter Combat Challenge je sestavljeno iz 7 različnih izzivov in prav za vsakega potrebujemo določeno opremo, ki omogoča izvedbo vaje. Poleg tega pa mora vsak tekmovalec nositi že v naprej predpisano osebno zaščitno opremo in sicer:

 

Related image

  • Izolirni dihalni aparat (IDA) mora biti napolnjen in tehta od 10-12kg. Tekmovalec mora uporabiti obrazno masko, skozi katero diha zrak v posamezni kategoriji iz tlačne posode, le-ta pa je napolnjena s 300 bari komprimiranega zraka. V kategoriji dvojic oz. t.i. tandemu in štafet oz. relay pa gasilci tekmujejo brez obraznih mask. IDA in maske zagotovi organizator tekmovanja, lahko pa tekmovalec uporabi svojo masko

 

  • Tekmovalec mora na sebi nositi tudi zaščitno obleko (hlače in jakna), čelado, rokavice in škornje. Vsi deli pa morajo izpolnjevati predpisane zahteve in standarde za notranje požare, katerih se je potrebno držati, saj drugače sledi diskvalifikacija.

Zagotovo pa drži, da tekmovanje imenujejo najtežji dve minuti, saj poleg naporov zaradi težavnosti nalog k obremenitvi prispeva tudi oprema, ki jo mora tekmovalec nositi med tekmovanjem. V spodnji tabeli so približne vrednosti mase delov osebne zaščitne opreme, ki pa se razlikujejo glede na proizvajalca.

ZAŠČITNA OPREMA MASA
Ognjevarna obleka (jakna in hlače) 3 – 4 kg
Zaščitni škornji 2 – 2,5 kg
Gasilske rokavice 0,3 – 0,5 kg
Zaščitna čelada 1,0 – 1,5 kg
Izolirni dihalni aparat z obrazno masko 10 – 12 kg
SKUPAJ 16,3 – 20,5 kg

 

 

 

Poleg osebne zaščitne opreme, ki jo nosi tekmovalec na sebi, so na progi še drugi pripomočki in orodje, s katerimi se sreča. Na sliki je prikazana tekmovalna proga in postavitev opreme.

 

Tekmovanje poteka na trdni ravni tekmovalni površini v velikosti najmanj 15 x 60 metrov. Na tej površini je tekmovalni stolp tlorisne površine vsaj 4 x 4,5 m (odvisno od izdelave). Površina vsebuje dve enaki, zrcalno postavljeni progi. Na levi strani je proga in oprema obarvana modro, na desni strani rdeče. Tako hkrati tekmujeta dva tekmovalca v posamezni kategoriji oziroma dve dvojici ali dve štafeti.

 

 

Image result for firefighter combat challenge tower

 

Tekmovalni stolp, ki ima 3 nadstropja, vključuje 6 podestov in je visok 13,5 m. Ena stran vsebuje okoli 60 stopnic in ograjo, ki je visoka 1 m. Na stolp se tekmovalec povzpne s paketom cevi ki tehta 19 kg. Nato z vrha stolpa sledi naslednja naloga in sicer, poteg cevi, katere masa je 19 kg. Cev je v ovitku na tleh ob stolpu in je pritrjena z vrvjo debeline 15 mm. Potegne jo do vrha in položi v zaboj.

 

Po spustu s stolpa se tekmovalec postavi na napravo, ki je imenovana Keiser force machine (klada). Masa klade je 72,5 kg, ki jo more tekmovalec s 4kg težkim plastičnim kladivom premakniti za 1,5m. Klada je postavljena na jekleno podlago in na kladi so pritrjene teflonske plošče, ki omogočajo lažje drsenje klade po jeklu.Nato sledi tek okoli ovir (hidrantov) oz. t.i. slalom. Skupna dolžina teka okoli ovir je okoli 42 m.

 

 

Po končanem slalomu tekmovalca čaka cev z ročnikom, ki je napolnjena z vodo pod pritiskom, ki jo mora potegniti vsaj 23m skozi nihajna vrata, ter z vodnim curkom podreti tarčo. Tarča je od vrat oddaljena 4,57 m. Cev je običajno premera 52 mm in z nekaj bari pritiska, kar pomeni da tekmovalec na dobrih 23 m vleče precej mase cevi in vode.

 

Zadnja naloga je lutka imenovana Rescue Randy z maso 79,5 kg, ki jo mora tekmovalec dvigniti in vleči vzratno 32m skozi ciljno črto. Številnim tekmovalcem vlečenje predstavlja največji izziv, saj je to zadnja naloga, ki jo mora opraviti in tudi tekmovalec je že izčrpan.

 

 

 

Avtor: Žan Koncilija, član ekipe S-Gard Team Slovenia