Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Standardi za delovno zaščitno obutev

Kako izbrati najboljšo zaščitno obutev? Vedno moramo najprej pomisliti na vse dejavnike in morebitne nevarnosti, ki naše delo spremljajo, saj je prava izbira izjemno pomembna in nas lahko obvaruje pred marsikatero nepredvidljivo nevarno situacijo. Vsak zaščitni čevelj ima določen standard, ki točno pojasnjuje njegove lastnosti. Vsi smo že kdaj slišali za tako imenovano »kapico«, ki je znana predvsem kot zaščita pred težkimi padajočimi predmeti. V primeru padca težkega predmeta na nogo lahko pride do velikih poškodb. Če pa imamo primerno obutev z omenjeno »kapico«, se lahko tovrstnim poškodbam izognemo.

Prednosti izbire ustrezne in kakovostne zaščitne obutve:

  • najvišja mera varnosti pri nevarnih situacijah,
  • odlična zaščita pred mehanskimi nevarnostmi;
  • učinkovitejše in kvalitetnejše delo,
  • manjša utrujenost ter večja produktivnost zaposlenih,
  • prijetno udobje med nošenjem,
  • zmanjšanje tveganja za nezgode ali bolezni v zvezi z delom,
  • boljše počutje delavca,
  • zmanjšanje števila bolniških odsotnosti,
  • zmožnost opravljanja težjih in nevarnih opravil,
  • večje zadovoljstvo zaposlenih.

 

Standardni simboli za zaščitno obutev

Pri izbiri delovnih oziroma zaščitnih čevljev moramo biti zelo pozorni na delovno okolje, pri čemer moramo upoštevati vse dejavnike oziroma morebitne nevarnosti, s katerimi se lahko srečamo ob delu. Z zaščitno obutvijo si lahko obvarujemo stopalo in prste, na voljo imamo podplat, ki je odporen proti olju in gorivu, je antistatična in nudi blaženje energije v petnem delu. Pri visoki zaščiti imamo lahko tudi podplatni vložek, ki je odporen proti prebodu in je lahko odporen tudi proti prehodu vode.

Glede na število različnih delovnih mest oziroma glede na njihove nevarnosti, lahko pričakujemo ogromno različnih obutev. Da si bomo lažje predstavljali, kaj vse nam trenutno trg ponuja, si lahko na spodnji sliki ogledamo standardne simbole, ki se uporabljajo v Evropi in v Združenih državah Amerike.

Kakšno je vaše delovno okolje?

V današnjih časih se najpogosteje srečamo z zaščitno obutvijo, pri kateri je v sestavo vključena zaščitna jeklena ali kompozitna kapica. V zunanjih delovnih okoljih je obvezno potrebno uporabljati  tudi nepremočljivo opremo. V delovnih okoljih, kjer se uporablja emulzija oziroma podobno drseča druga tekočina, se srečamo z nedrsečimi podplati, medtem ko se v elektroniki največkrat srečamo s tako imenovano »ESD« oziroma statično disipativno obutvijo, ki preprečuje, da bi se občutljiva oprema poškodovala zaradi prisotnosti statike.

Bodite pozorni na posamezne zahteve

Seveda simboli v večini primerov niso dovolj podroben opisni faktor, na podlagi katerega bi se odločali pri nakupu zaščitne obutve. Zavedati se moramo predvsem standardov oziroma kategorij, ki predstavljajo varnost do določene mere. V spodnji tabeli si lahko ogledamo omenjene standarde, kateri opisujejo posamezne zahteve.

Razlike med posameznimi modeli

Kot vidimo, je standard SB najosnovnejši model, ki nas varuje pred padcem težkih predmetov. Pri tovrstnem modelu se moramo zavedati, da je njegova zaščita omejena na 15kN, kar pomeni približno tono in pol pritiska na čevelj, če bi upoštevali zemeljsko gravitacijo. Za lažje razumevanje omenjene teže si lahko predstavljamo dokaj velik avtomobil, ki se dotika tal oziroma v tem primeru naše obutve samo z eno točko. Seveda, če se avto zapelje čez našo obutev je njegova teža dosti manjša, saj se težnost razporedi na vsa štiri kolesa.

Če opustimo fiziko in se vrnemo na prvotno temo lahko razberemo, da vsak naslednji standard vsebuje prejšnjega, le da ima ta še dodatne zahteve. V našem primeru to pomeni, da standard SBP, ki je naslednji po zgoraj opisanem standardu SB, vsebuje isto varnost proti teži, le da poleg tega omogoča tudi odpornost proti prodiranju tekočin.

 

Delitev lastnosti zaščitne obutve na tri tipe

Zgornja tabela je sestavljena na podlagi standarda po imenu EN ISO:20345:2011, ki pa ni edini standard, na podlagi katerega lahko posplošimo uporabo delovne obutve. Kot drugi standard moramo omeniti SIST EN 15090, ki predstavlja predvsem standarde za gasilce.

Pri tem standardu se lastnosti zaščitne obutve delijo na tri tipe. Tip 1 je namenjen predvsem za splošno uporabo pri reševanju ter za zadušitev manjšega ognja, ki nastane zaradi vnetja rastlinskih goriv, trave oziroma drugih kmetijskih pridelkov. Tip 2 je namenjen za reševanje večjih požarov v zgradbah oziroma ostalih zaprtih prostorih kot so na primer vozila in plovila. Kot zadnji tip oziroma tip 3 spadajo zaščitne obutve, ki jih gasilci uporabljajo kot zaščito pred nevarnimi snovmi, kot so izpusti kemikalij v okolje.

 

Kaj pa izgled zaščitne obutve?

Da pa si ne bomo zaščitnih obutev predstavljali kot velikanske gorske čevlje, je potrebno omeniti, da se tudi pri zaščitni obutvi vedno več podjetij ukvarja z dizajnom oziroma izgledom. V današnjem času lahko tako najdemo tovrstno obutev v različnih oblikah, izbira le teh pa lahko temelji na željah posameznika. Proizvajalci zaščitne obutve ponujajo obutev v obliki nizkih copatov, visokih čevljev, škornjev, med temi pa obstaja tudi možnost obutve v športnem videzu. V izboru imamo na voljo tudi obutev, ki nam omogoča raznovrstne prilagoditve podplatov, kateri pripomorejo k manjši občutljivosti naših podplatov, kar je na delovnih mestih zelo pomemben dejavnik, saj veliko delavcev s tovrstnimi obutvami preživi ogromno časa v  stoječem položaju.

Skratka, posrbite zase in za svoje zaposlene, ki potrebujejo varno in udobno obutev.