Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

ZAGREB Firefighter Stair Challenge 2019

Zadnje tekmovanje letošnje sezone se je odvilo v Zagrebu, kjer je potekalo že sedmo tekmovanje Zagreb Firefighter Stair Challenge. Gre za humanitarni dogodek, kjer gasilci tekmujejo v teku po stopnicah 31 nadstropij visoke stolpnice. Namen dogodka je zbrati sredstva za pomoč društvu Kolibrići, ki pomaga vitalno ogroženim otrokom.

Začetki tekmovanja segajo v leto 2013, ko so prvič organizirali ta dogodek v stolpnici Zagrepčanka, ki ima 512 stopnic. Prvič se je preizkusilo 35 gasilcev in 3 gasilke, ki so v gasilski opremi skušali čim hitreje priti na vrh. Do leta 2016 se je številka povzpela čez 100 tekmovalcev in ker je tekmovanje potekalo skupaj z rekreativnimi tekači, so bili primorani ločiti dogodka. Tako so gasilci leta 2017 prvič nastopili na drugi lokaciji in še nekoliko višji stolpnici, ki ima 31 nadstropij in 666 stopnic.

 

Vsa leta so bili slovenski gasilci med najboljšimi in na najvišjih mestih. Tako je na stolpnici Zagrepčanka 512 rekord v lasti člana S-GARD TEAM SLOVENIA Domna Pavliča s časom 3 min in 21 s. Tudi na novi lokaciji, stolpnica VMD, Domen drži rekord v kategoriji OPEN s časom 4 min in 55 s.

Letos je tekmovanje potekalo v soboto, 7.12.2019. Že nekaj dni pred dogodkom je bilo jasno, da bo konkurenca velika. Prvič se je tekmovanja udeležilo čez 300 gasilk in gasilcev, tudi z bolj mednarodno udeležbo.

 

Od leta 2017 so poleg starostnih kategorij in kategorij po spolu tudi štiri (4) glavne kategorije:

  • EASY (kategorija za otroke in mladino, 4 nadstropja-88 stopnic, tekmovalci v športni opremi in gasilsko čelado)
  • LIGHT (tekmovalci opremljeni v gasilsko ognjevarno obleko, škornje, rokavice, čelado in pas)
  • OPEN (poleg zaščitne opreme tekmovalec nosi še izolirni dihalni aparat s kompozitno tlačno posodo in masko preko katere diha zrak)
  • STRONG (poleg zaščitne opreme tekmovalec nosi še izolirni dihalni aparat z jekleno tlačno posodo in masko preko katere diha zrak)

 

Po prihodu je bilo potrebno opraviti prijavo, kjer so vsakemu dodelili štartno številko in čip za merjenje časa. Po ogrevanju je ob 10h sledil začetek najprej v kategoriji EASY za mladino, za tem pa so sledile ostale kategorije, kjer so tekmovalci nastopili glede na dodeljeno štartno številko. Poleg domačih gasilcev je bilo tudi letos veliko tekmovalcev iz Slovenije, ki znova dokazali kako dobro so pripravljeni in fizično sposobni. Skoraj v vseh kategorijah so na koncu zasegli najvišja mesta. Vse rezultate najdete na povezavi:

https://www.zagreb-firefighter-stair-challenge.com.hr/

 

Kako poteka nastop? Po dodelitvi številke in čipa, sledi ogrevanje, ki je še posebej pomembno zaradi izjemno nizkih temperatur. Ko napoči čas se je potrebno opremiti glede na kategorijo v kateri nastopaš. Nato te iz pripravljalnega prostora,, ki se nahaja v kleti -1, z dvigalom odpeljejo v klet -4. Tam pred štartom tekmovalce pozdravijo nekateri otroci iz društva Kolibrići, za katere se zbira sredstva in z njimi naredijo skupinsko sliko.

Kmalu za tem sledi štart. Vsak še prej preveri opremo, tisti v kategorijah OPEN in STRONG namestijo zaščitno masko, odprejo tlačno posodo, priključijo pljučni avtomat, zapnejo čelado in namestijo rokavice. Tekmovalce štartajo na določen časovni razmik. Po štartu morajo gasilci najprej premagati 4 nadstropja (od -4 do pritličja), nato jih organizatorji usmerijo iz stavbe, kjer morajo narediti krog okoli stolpnice, nato se vrnejo nazaj v stavbo in nadaljujejo po stopnišču vse do vrha oz. zadnjega 26. nadstropja. Skupno morajo premagati 666 stopnic in razdaljo okoli stavbe. Zelo pomembno je, da tekmovalci enakomerno porazdelijo moči saj povprečno nastopa traja kar nekaj minut, tisti najboljši celo manj kot 6 minut (seveda odvisno od teže opreme, ki je zahtevana v določeni kategoriji).

S tem tekmovanjem se tudi za ekipo S-GARD TEAM SLOVENIA tekmovalna sezona zaključuje. Ob tem bi se radi znova zahvalili vsem za podporo. Sezona je bila pestra, naporna vendar tudi zelo uspešna, saj smo dosegli veliko. Od najvišjih uvrstitev na vseh FCC tekmovanjih, zmago na Planica 400, zmaga na Zagreb Firefighter Stair Challenge, novi rekordi in prvaki na evropskem prvenstvu na Bledu, 3 novi člane elitnega kluba in seveda naslov SVETOVNIH PRVAKOV.

Hvala vsem in vsakemu posebej in tudi vam želimo nadvse uspešno in veselo v 2020.

S-GARD TEAM SLOVENIA