Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Že imate svoj detektor ogljikovega monoksida?

Kaj je ogljikov monoksid?

Ogljikov monoksid (CO) je strupen plin, ki ga ne moramo videti, vonjati, niti ne okusiti. Nastaja pri nepopolnem gorenju drv, premoga, bencina, nafte, kurilnega olja in butana. Izpostavljenost plinu pa lahko povzroči dolgotrajno škodo ali v skrajnem primeru celo smrtno nevarnost. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja vsako leto umre približno 50 ljudi zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. V okoli 80 odstotkih gre za nesrečo, zlasti v zimskih mesecih, nekaj teh smrti pa je tudi posledica samomora. Število smrtnih žrtev in zastrupljenih oseb v Sloveniji bi lahko bistveno zmanjšali z namestitvijo detektorjev ogljikovega monoksida v bivalnih prostorih.

Kaj povzroča ogljikov monoksid v domu?

Ogljikov monoksid se sprosti v vaš dom, ko okvarjene naprave začnejo puščati. V vašem domu morate takoj pravilno ukrepati, da boste vedno varni pred zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom. Po vdihu se namreč ogljikov monoksid v našem telesu močno veže na hemoglobin v rdečih krvnih celicah in preprečuje prenos kisika po krvi ter nemudoma uniči celično dihanje. Ste vedeli, da lahko zastrupitev z ogljikovim monoksidom povzroči težave pri spominu in učenju, da lahko dobimo trajne okvare možganov z motenim mišljenjem in povzroča skrajno boleče glavobole? Do uhajanja strupenega plina največkrat pride zaradi napačnega delovanja, vzdrževanja ali zaradi vgradnje gorilnih naprav za ogrevanje prostorov in najboljša rešitev za preverjanje tega je zagotovo detektor.

Zakaj potrebujete detektor?

Pomembno je, da se znamo pravilno zaščititi in da znamo odreagirati, če pride do puščanja ogljikovega monoksida v našem domu. Ravno zaradi tega, ker lahko ogljikov monoksid zaznamo samo z detektorjem, je izjemno pomembno, da ga imamo, saj nam lahko reši življenje. Za preprečevanje intoksikacije z ogljikovim monoksidom je izjemno priporočljivo redno pregledovanje in vzdrževanje kurilnih naprav (predvsem plinskih peči) in dimnikov in redno prezračevanje bivalnih prostorov.

Vir: spletna stran Merkur.si

Pravočasno poskrbite za lastno varnost 

Uporaba detektorjev je od 1. januarja 2017 obvezna za vse, ki uporabljajo kurilno napravo – kamin, plinsko ali kakšno drugačno peč. Glavni cilj pravilnika je znižanje zastrupitev z dimnimi plini in manjše število požarov v prostorih s kurilnimi napravami. Ste vedeli, da brez uporabe detektorja ogljikovega monoksida le-tega sploh ne moremo zaznati? Ko monoksid nastaja, se namreč koncentrira v zaprtem prostoru. Ob njegovi prisotnosti v prostoru se zgodi, da preprosto zaspimo, če pa smo plinu izpostavljeni dlje časa postane izjemno nevarno.

Namestitev detektorja ogljikovega monoksida

Na tržnem inšpektoratu priporočajo, da detektor namesti oseba, ki je pristojna za to, vsekakor pa biti mora opremljen z navodili proizvajalca za pravilno namestitev. Na Slovenskem združenju za požarno varstvo priporočajo, da detektor CO namestimo na strop, vsaj 30 centimetrov stran od sten in luči. Če ga ni mogoče namestiti na strop, ga lahko namestite tudi na steno, vsaj 15 centimetrov pod stropom in nad višino vrat ali oken. Detektorja ni priporočljivo vgraditi direktno nad kurilno napravo, v preveč zaprtem prostoru, kot je omara, ob vratih, oknih in ventilatorjih, direktno nad umivalnikom ter v zaprašenem ali umazanem okolju. Najpomembnejše je, da detektor namestimo v sobi, kjer spimo in v zaprti garaži, kjer se lahko ob vžigu avtomobila zrak zelo hitro napolni z ogljikovim monoksidom, medtem ko se garažna vrata velikokrat pozabijo pravočasno odpreti. Statistično gledano se ravno v teh dveh prostorih največkrat lahko nevede zastrupimo.

Kje lahko kupimo detektor CO?

Detektor ogljikovega monoksida lahko kupite prek spleta ali v številnih trgovinah in prodajalnah. Ko kupite svoj detektor, se prepričajte, da ustreza trenutnim evropskim varnostnim standardom, saj bo le tako lahko deloval varno in pravilno. Detektorji so nedvomno nepogrešljiv del procesov, ki pripomorejo k preprečevanju zastrupitve. So naša zadnja in najbolj efektivna obrambna črta. In z zelo dobrim razlogom so detektorji za merjenje koncentracije ogljikovega monoksida že v večini držav po svetu zakonsko predpisani.