Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Ženska v gasilstvu

Sem Lucija Grubar, članica prostovoljnega gasilskega društva Begunje na Gorenjskem in članica FCC ekipe S-Gard Team Slovenia.

Moja gasilska pot se je začela pri osmih letih, ko sem se kot mala deklica pridružila pionirski ekipi v našem društvu. Postati gasilka mi je bilo tako rekoč položeno v zibko. Večino sorodstva je tako ali drugače že vse življenje vpleteno v to prečudovito prostovoljno dejavnost.

Skozi različna mladinska tekmovanja (kvizi, orientacijski pohodi,… ), sem kot otrok pridobivala različna gasilska znanja, katera mi še danes pridejo prav. Po dopolnjenem 16. letu starosti sem se pridružila članicam A, s katerimi smo začele graditi lepo tekmovalno pot. Vsa ta številna tekmovanja - pokalna, občinska, regijska ter državna, so mi prinesla nov pogled na samo gasilstvo, posebno na pomembnost fizične pripravljenosti gasilcev na tekmovanjih, še posebno pa pri operativni dejavnosti.

Po opravljenem tečaju za gasilca, uspešno opravljenih raznih specialnosti (IDA, modul A,… ), je kaj kmalu padla ideja in odločitev, da se preizkusim tudi v tekmovanju Firefighter combat challenge, kjer bi dejansko lahko preverila svojo fizično in tudi psihično pripravljenost. Leta 2015 se je tako začela moja, sedaj lahko rečem zelo uspešna pot v tem tekmovanju. Večkratna državna in evropska prvakinja, dvakratna svetovna podprvakinja - to so seveda največji dosežki, na katere sem danes izredno ponosna.

Da pa je bila pot do teh uspehov lažja, je pomembno izpostaviti, da so ženske v našem društvu vedno bile in še vedno smo pomemben člen, ter da zaradi spola nikoli nismo bile zapostavljene ali manj vredne. Vedno smo oziroma sem dobivala vso podporo celotnega društva. Žal pa v veliko društvih po Sloveniji, še vedno ostajajo predsodki in stereotipi, da ženske v operativni ekipi društva nimajo kaj početi in da je to samo in zgolj za predstavnike moškega spola.

Velikokrat se pogovarjamo z gasilkami iz drugih društev v naši domovini ter o njihovi vlogi v društvih, predvsem v operativnem smislu. V nekaterih društvih gredo celo tako daleč, da kljub strokovni usposobljenosti in psihofizični pripravljenosti gasilkam še vedno ne dovolijo hoditi na intervencije.

Omejitev vezanih na spol v gasilstvu ne bi smelo biti. Resda se ženske  znajdemo v težavah, kadar je potrebno opraviti kakšno zelo težko fizično delo, ampak gasilstvo ni individualna dejavnost, je dejavnost medsebojnega sodelovanja, pomoči in tovarištva. Na mnogih področjih ženske konkuriramo moškim, tako psihofizično na operativnem področju, prav tako pa s svojim občutkom za red in urejenost na organizacijskem področju društva.

Velika težava je, da veliko ženskam v gasilstvu manjka samozavesti. Ravno intervencije so tiste, kjer se srečujemo z različnimi situacijami in vprašanjem ali smo tega zares zmožne - seveda smo. Ob pomoči, spodbudi in nasvetih naših kolegov gasilcev, lahko brez težav sodelujemo prav na vseh področjih, ki jih pokriva gasilska dejavnost.

Kjer je volja je moč – čim več poguma in volje vsem gasilkam, ki ste ali pa še boste stopile v ta čudoviti svet gasilstva v Sloveniji.

 

Lucija Grubar