Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Gasilni aparati lahko rešijo življenje

Z njim se srečujemo povsod, nanj gledamo zelo samoumevno in to kljub temu, da nam lahko reši življenje. Vsi vemo kako zgleda ampak ali vemo tudi kako se ga uporablja? Je rdeče barve, valjaste oblike z nalepko, ročico za sprožitev gašenja in v večini primerov z merilnikom tlaka. Verjetno se vsi sprašujete, zakaj se nalepka sploh omenja. Na tej nalepki se nahajajo navodila, kako se aparat pravilno uporablja. Ker pa je ta navodila nemogoče prebrati pred uporabo, si jih preberite sedaj, preden bo prepozno. Poleg navodil bi si bilo vredno na primer ob čakanju v čakalnici pogledati karto, ki prikazuje izhod v primeru požara. Na njej so poleg vseh izhodov in ostalih navodil namreč označene tudi lokacije gasilnih aparatov.

Razlikujejo se po mobilnosti

Gasilne aparate delimo na več zvrsti in sicer glede na mobilnost, glede na količino in vrsto gasilnega sredstva ter način delovanja. Gasilni aparati se izjemno razlikujejo po mobilnosti, saj so na razpolago v različnih velikostih, razpon teže pa obsega kar od 1 kg do 20 kg. Večji gasilni aparati so primerni predvsem za prostore, kjer bi bila površina potrebna za gašenje večja, medtem ko manjše najdemo v manjših, bolj zaprtih prostorih, kot so avtomobili.

Seveda teža oziroma velikost gasilnega aparata ni edina lastnost na podlagi katere presojamo, kam je kateri gasilni aparat najbolje postaviti. V samih gasilnih aparatih namreč najdemo različne snovi, s katerimi gasimo požar.

Vrste gasilnih aparatov

Najpogostejši gasilni aparati, ki jih srečamo so aparati na prah, saj so najcenejši, z njimi pa lahko gasimo trdne snovi kot so les, papir, slamo, tekstil, premog in podobne snovi. Za gašenje tovrstnih snovi se lahko uporabljajo tudi gasilni aparati z vsebino vode ali pene.

Za vnetljive snovi kot so bencin, nafta, alkohol, voski, olje, itd. se uporabljajo gasilni aparati na peno, C02, ali prah. Definitivno se v tem primeru ne sme uporabljati gasilni aparat z vodo. Za vnetljive pline, kot sta butan in zemeljski plin ter ostale lahke kovine, kot sta magnezij in aluminij, se uporabljajo samo prah ali C02. V primeru jedilnih požarov je vedno najbolje uporabljati prah ali posebna tekoča gasila.

Kako uporabljamo gasilni aparat?

Poleg zgoraj naštetih lastnosti se gasilni aparati razlikujejo tudi po načinu delovanja in sicer gasilniki s stalnim tlakom in gasilniki, ki niso pod tlakom. Uporaba oziroma aktivacija obeh se nekoliko razlikuje. Na začetku je vedno potrebno ne glede na zvrst gasilnega aparata sprostiti gumijasto cev in odstraniti varovalko.

Pri gasilnih aparatih, ki ne delujejo pod tlakom, se mora najprej z ročajem aktivirati sprožilni mehanizem, za tem lahko gašenje sprožimo s pritiskom na ročko na cevi. Pri gasilnih aparatih, ki delujejo pod tlakom, je za gašenje po odstranitvi varovalke samo potrebno stisniti ročico. V primeru, da je na aparatu ventil, tega pred pritiskom ročice najprej obrnemo v skrajno levo.

Slika 4, Vir: gasilni.com

Pri uporabi vedno merimo v vir izbruha (slika 4), če je možno se obrnemo v smeri vetra. V primeru, da je prisotnih več udeležencev, vedno uporabljajmo več gasilnih aparatov hkrati, saj s tem bistveno povečamo učinkovitost gašenja. Ob pogašenem požaru gasilnih aparatov nikoli ne izpraznimo do konca, saj se lahko izbruh ponovno pojavi. Ob najhitrejšem možnem trenutku je vedno potrebno ponovno napolniti gasilne aparate, saj nikoli ne vemo, kdaj jih bomo spet potrebovali v popolni pripravljenosti. Servisi so pri aparatih bistvenega pomena. Te bi morali izvajati vsaj na letni ravni.

Pomemben nasvet

V primeru, da je v požaru udeležena oseba, ki gori, je obvezno potrebno to osebo spraviti na tla, obrniti na trebuh in začeti gasiti. Zelo pomembno je, da nikoli ne merimo direktno v obraz, saj se lahko s tem poškodujejo oči ali celo dihalni organi. V primeru suma, da je oseba vdihnila snov iz gasilnega aparata, jo je potrebno nujno čim prej spraviti na svež zrak.

Ne pozabimo. Gasilni aparat, vreden le nekaj evrov lahko reši bistveno več škode in kar je najdragocenejše, človeško življenje.