Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Izotermična folija kot obvezna oprema vsakega pohodnika, jamarja ali tabornika

Izotermična folija oz. nekateri jo poimenujejo tudi reševalna folija ali metalizirana folija ali astrofolija, je zagotovo en od nujno potrebnih pripomočkov za vsak žep, posebej gornikov in pohodnikov, tabornikov ali skatov, jamarjev ali gorskih reševalcev.

Tako mali in cenovno ugodni pripomoček je nekaj, kar lahko reši vaše življenje ali življenje  osebe, ki jo naključno srečate v vašem življenju in potrebuje pomoč.

Predstavljajte si, da se odpravite v hribe in vas sredi pohoda preseneti huda nevihta ali izjemno vetrovje ali celo snežni metež, vi pa ste obtičali sredi pobočja, mogoče celo poškodovani in nezmožni nadaljevati svojo pot. Nato vas preseneti mogoče še večer in padec  temperatur, vas pa skrbi, da se bo vaše telo podhladilo. Lahko se sliši črn scenarij, a na žalost vse prevečkrat realen.

Predstavljajte si, da potujete v vroče kraje in kar naenkrat vas npr. ob hoji po peščenih sipinah začne boleti glava, lahko celo bruhate, želite poiskati senco, a je žal ne najdete. Vaše telo se začne pregrevati in lahko pade v šok in utrpite opekline.

Pri takih in drugačnih scenarijih, ki so čisto realni in se lahko zgodijo komurkoli, vas lahko pred hudimi posledicami ali celo pred smrtjo reši čisto preprost pripomoček – to je izotermična folija.

Folija se običajno nahaja tudi v kompletih za prvo pomoč za avtomobile ali motorje, lahko pa jo kupite tudi v redni prodaji posamično, že za par evrov. Ker je zložena, zavzame zelo malo prostora in jo lahko spravite kamorkoli, v nahrbtnik, žep ali celo v čelado.

 

Astrofolija je narejena iz aluminiziranih polistirenskih listov, na eni strani je zlate barve, na drugi srebrne barve (aluminj), kar pomeni, da ima dve možnosti uporabe, in sicer:

  1. Zaščita pred mrazom

V kolikor pokrijete osebo s folijo tako, da je zlata barva obrnjena navzgor (oz. srebrna barva obrnjena proti telesu – deluje kot ogledalo), bo folija ponesrečenca obvarovala pred mrazom in podhladitvijo. Tako bo folija ohranila približno 80% telesne temperature. S tem ščiti osebo pred hipotermijo, prehladom, mrazom in šokom ter vlago. Ker je zlata stran folije obrnjena navzgor, pomeni, da boste lažje vidni tudi v primeru sneženja v gorah.

  1. Zaščita pred vročino

V kolikor osebo pokrijete s folijo tako, da je srebrna folija obrnjena navzgor (oz. zlata folija obrnjena proti telesu), bo folija ponesrečenca obvarovala pred vročino in opeklinami, saj srebrne folija odbija sončne žarke stran od telesa (deluje kot ogledalo) in tako prepreči, da bi telo doživelo opekline ali vročinski šok.

Folije so običajno velike nekje 210-220cm, široke pa od 130-160cm, kar pomeni, da lahko osebo zavijemo vanjo, v primeru vetra pa se priporoča pritrditev z obliži ali lepilnim trakom, da je ne odpihne stran.

Pomembno je, da s folijo ne prekrivate glave zaradi nevarnosti zadušitve. Folije ne uporabljajte tudi v bližini odprtega ognja in v primeru uporabe elektro-kirurških naprav, kot je AED.

Astrofolija je tudi vodoodporna in preprečuje vdor vode, ter odporna proti trganju. Je izredno tanka in lahka, a hkrati izjemno trpežna, zložena zavzema le velikost žepnega robčka, zato ni izgovorov, da je ne bi imel vsak pohodnik pri sebi v torbi ali žepu.