Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Manšeta v gasilskih intervencijskih hlačah – DA ali NE?

Velikokrat se srečamo z idejo o manšeti, zanimivo pa je, da obstajata dve popolnoma različni zgodbi v ozadju, ki delita mnenje ali je manšeto smiselno imeti ali ne. Manšeta prinaša nekatere prednosti, prinaša pa nekatere slabosti, vendar tisti, ki so prepričani v to, da je manšeta nujno potrebna, velikokrat sploh ne pomislijo, da obstaja pa tudi tehten razlog, zakaj je manšeta lahko tudi slaba, vsaj po mojih izkušnjah je tako.

Prednosti, torej zakaj je dobro imeti manšeto

Manšeta nam dodatno zapre odprtino v hlačnici, saj objame nogo v predelu čevlja/škornja in s tem preprečuje zunanjim vplivom, da prihajajo v notranjost hlač skozi spodnjo odprtino. Enostavna razlaga, vendar kaj to pomeni v praksi? V primeru notranjega napada to pomeni, da preprečuje vročini vstop v hlačnico. Situacija postane še bolj očitna, ko smo izpostavljeni vročini in ne stojimo, vendar smo na kolenih, pri čemer nam hlačnico naravno potegne navzgor (če hlače nimajo zaponke, s katero so pripete na vezalke škornjev), kar pomeni, da je goli del noge še bolj izpostavljen. Vročino bomo v primeru, da manšeto imamo, začutili precej pozneje. Poznamo precej zgodb s strani gasilcev, tudi poklicnih, ko jim je to zelo pomemben del, da je občutek zaščite tudi v teh situacijah.

Obstaja še en razlog, ki tudi govori v prid manšeti ter prav tako ni zanemarljiv. V primeru hoje po pogorišču nam manšeta preprečuje, da črne saje, oglje, umazanija, itd. prihaja v hlačnico. Velikokrat se zgodi, da ko se hlače slečejo, ta umazanija sega prav do vrha hlač. Temu se veliko gasilcev želi izogniti ali zaradi slabega občutka ali drgnjenja ali potencialne kontaminacije, itd.

Slabosti, oziroma zakaj je dobro biti brez manšete

Prevladujoči del gasilcev v Evropi ne uporablja manšete. Običajno imajo proizvajalci samo opcijo, da lahko vgradijo manšeto, če si to želite, če pa tega ne boste izrecno izrazili, je pa ne boste dobili. Temu ni tako zaradi tega, ker bi to delalo obleko cenejšo, saj imajo vsi opcijo z manšeto doplačljivo, razlog za odsotnost manšete se skriva drugje.

Veliki evropski razvijalci membran, predvsem tukaj mislim na podjetje Gore (t.j. svetovno znani proizvajalec Goretex membrane), so s testiranji prišli do sklepa, da je ena najpomembnejših funkcionalnosti oblek nekaj, čemur rečemo mikroklima znotraj oblačila. V pogovorih se velikokrat posluša o nevarnosti vročinskih udarov, zato imamo veliko rešitev, ki poskušajo vplivati na ta problem, kot so hitre zadrge (»panic zipper«), ki odprejo jakno na hiter način zaradi ohlajanja telesa in podobno. Pri celotni mikroklimi ter z njo povezanem pregrevanju in splošnem počutju igra pomembno vlogo zrak in sicer, kako kroži znotraj obleke ter kako se lahko odvaja iz same obleke. Zaradi tega so zelo pomembne odprtine, ki pomenijo v jakni ovratnik ter spodnji del jakne, ki sta največja odprta dela jakne. V hlačah je pa to praktično samo odprtina na hlačnicah. V kolikor zapremo to odprtino, poleg tega, da zapremo vhod vročine in umazanije v hlačnico, omejimo tudi odvajanje pregretega zraka iz hlačnice. Seveda se to dogaja tudi skozi celotno površino membrane, vendar odprtine imajo pomembno vlogo pri tem, kako udobno bo neko oblačilo tudi nositi.

Velikokrat slišim, da ni pomembno, koliko zdrži zunanji sloj, ker se »boš itak skuhal v lastnem švicu«. Velikokrat se vidi, kako mokra so podoblačila po intervenciji. Voda in vročina pomenita nevarnost za vročinski udar.

Drugi razlog, ki govori proti manšeti je pa ta, da v veliki večini primerov, manšete ne potrebujemo. Torej nismo izpostavljeni niti vročini, niti umazaniji. Manšeta nam pa lahko potencialno zmanjšuje udobje. V nekaterih primerih je vprašanje še bolj zanimivo, kot je na primer obleka za gozdne požare. Obleka je narejena za stik z ognjem, ne za notranji napad, kar pomeni, da je zasnova lahka, zračna, z veliko odprtinami za zračenje. Manšeta bi tako lahko predstavljala prej večji problem, kot prednost.

Zaključek, kako naj se odločimo?

Odločitev je od vsakega posameznika, kaj mu pomeni manšeta. Moj namen je samo ta, da pretehtate obe možnosti oziroma, da imate informacijo na dlani, da obstaja tako razlog zakaj ja, kot razlog zakaj ne, vsak naj se pa sam odloči, kateri mu je pomembnejši. Nekateri proizvajalci se resnično trudijo ustvarjati najboljšo možno mikroklimo v obleki, vendar odločitve vedno padejo na končnega uporabnika, saj je najbolj pomembno to, kako se on počuti takrat, ko je to najbolj pomembno.

 

Avtor: Anže Fric