Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Zakaj je dobro imeti gasilni aparat v avtu?

Če imate gasilni aparat v avtu, ste med redkimi osebami, ki se zavedajo te pomembnosti prve pomoči, ki pa žal še vedno ni obvezen del opreme v vozilih. Ste vedeli, da je statistično gledano okoli 470 prometnih vozil na leto udeleženih v požarih, kjer bi gasilni aparat v avtomobilu bil več kot zaželen in rešil tudi marsikatero življenje?

Kaj lahko povzroči požar v avtomobilu?

Med najpogostejšimi vzroki za povzročen požar na prometnih cestah so obrabljena in okvarjena električna napeljava v avtomobilu, razlitje vnetljivih tekočin, visoke temperature, pregreti zavorni sistemi in gume. Marsikdo ne pomisli, da je lahko v določenih okoliščinah za požar kriv že pripomoček za prostoročno telefoniranje, dodatni grelnik sedeža in poškodbe, ki jih lahko na električnem sistemu ali sistemu za dovod goriva povzročijo različne živali. Zavarovanje z gasilnim aparatom v avtomobilu je ravno zaradi tega vsekakor vredno dobrega premisleka.

Gasilni aparat v avtu vam omogoča večjo varnost

Z gasilnim aparatom v avtu lahko požar pri vozilih zaustavite že v začetni fazi, ko je to najbolj pomembno in s tem preprečite hujše opekline in poškodbe. Veliko ljudi še vedno ne ve, da se lahko požar v vozilu izjemno hitro razširi in do prihoda gasilcev lahko že veliko storimo sami. Nekajkrat se je v novicah že pojavila informacija, ko nekdo zaradi svojega gasilnega aparata reši življenje drugemu človeku in prepreči, da ogenj zaneti celotno vozilo. Zagotovo je priporočljivo vložiti v dodaten del opreme za avto, ki je v nekaterih evropskih državah že obvezen. Njegova uporaba je zares enostavna in tudi vsak aparat že ima običajno slikovna navodila za uporabo, ki si jih je dobro že predhodno pogledati.

Kateri aparat izbrati?

Na trgu imate več različnih možnosti za nakup. Med najpogostejšimi so manjši gasilni aparati, ki stanejo okoli 25 evrov in aparati z ekološko razgradljivo vsebino s ceno okoli 250 evrov. Pred nakupom je potrebno obvezno preveriti, ali je aparat opremljen z ustreznim certifikatom, saj se le tako ob uporabi izognemo morebitni poškodbi elektronskih delov avtomobila. Vsi gasilni aparati morajo imeti tudi zagotovilo, da so testirani in po EU-normativih. Prav tako je potrebno biti previden, da po nakupu temeljito pregledamo funkcionalnost kupljenega aparata na približno vsaki dve leti.

Kam ga lahko namestimo?

Tudi o shranjevanju gasilnega aparata v avtomobilu je potrebno dobro premisliti. Posebno pozornost moramo nameniti ustrezni pritrjenosti gasilnega aparata. Večina voznikov ima svoj gasilni aparat v prtljažniku, kar pa morda v kočljivih situacijah ni najbolj idealna izbira, če potrebujemo gasilni aparat v določenem trenutku čim prej. Po drugi strani pa je prtljažnik najbolj varna izbira, saj v potniškem prostoru težko najdemo varen in primeren prostor za shranjevanje. Je pa tudi res, da čedalje več avtomobilskih znamk posveča pozornost zunanji varnosti avtomobila in že omogočajo opremo, ki ima pod sedežem spredaj že vgrajeno ustrezno namestitev za gasilni aparat.

Ob požaru ravnajte pametno in razumno

Prvi in najpomembnejši korak v primeru požara je, da skupaj z vsemi preostalimi potniki zapustite avtomobil oziroma vozilo in da o tem obvestite gasilce na telefonsko številko 112. Povejte: kdo kliče, kje gori, kaj gori, kakšen je obseg požara in ali so ogroženi ljudje in živali. Če imate to možnost, poskusite pogasiti požar, saj boste s tem ogromno pripomogli k večji varnosti. Požar lahko že z manjšim gasilnikom ustrezno omejimo in pomagamo, da se položaj še dodatno ne poslabša. Vsekakor pa vsi upamo, da bo kmalu sprejet poziv in da bo gasilni aparat na prah postal del obvezne opreme v avtomobilih tako kot komplet prve pomoči.