Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Kako varno uporabiti sintetična penila za gašenje?

Meseca junija je Gasilska zveza Slovenije objavila zanimiv članek o varni uporabi sintetičnih penil, katerega besedilo navajamo spodaj.

"Pena za gašenje požarov je gasilno sredstvo, ki ga sestavljajo mehurčki, napolnjeni z zrakom. Sestavljajo jo voda, penilo in zrak. Pri gašenju se uporablja predvsem za prekrivanje tekočih in trdnih goriv, saj preprečuje dotok zraka in hkrati ohlaja goreče gorivo. Ker zmanjšuje nastajanje vnetljivih hlapov na površini gorečih vnetljivih tekočin, preprečuje tudi ponovni vžig.

Lastnosti nekaterih vrst pen so, da dobro prekrivajo goreče površine ali se na površine lepijo. Penam za gašenje požarov določajo lastnost penila.

Poznamo proteinska in sintetična penila.

V sintetičnih penilih so v zadnjih nekaj letih odkrili več tako imenovanih obstojnih ali večnih kemikalij. Gre za perforirane organske surfaktante (PFAS), med katere prištevamo perfluorooktansko kislino (PFOA) in perfluorirani sulfonat (PFOS). V primeru obeh kemikalij pride do zelo počasnega kemičnega razpadanja ali biološke razgradnje v okolju.

Kemikaliji, najdeni v sintetičnih penilih, spadata med rakotvorne snovi. Gre za snovi, ki spreminjajo DNK, s čimer povzročajo trajne dedne spremembe. V gasilni peni prisotne kemikalije PFAS so dokazano povezane z rakavimi obolenji, prirojenimi hibami, boleznimi jeter in ščitnice. Omenjeni kemikaliji ostajata dolgo časa tudi v vodi in tleh.

V skladu z navedenim Komisija za preventivo predlaga pazljivo in odgovorno ravnanje s sintetičnimi penili. Njihova uporaba naj bo omejena samo na gašenje požarov in neizogibno izvedbo gasilskih vaj. Zaradi vsebnosti nevarnih rakotvornih kemikalij se sintetičnih penil ne uporablja nenamensko (kot npr. za prikaze občanom, igro gasilske mladine ipd.).

Sintetična penila s pretečenim rokom uporabe so nevaren odpadek, s katerim lahko ustrezno ravnajo le zbirni centri za odpadke.

Z gasilskim pozdravom: » Na pomoč!«" (avtor besedila Dr. Aleš Jug, vir: GZS)

V kolikor se v vašem društvu ali enoti zanimate za nakup penil za gašenje, nam prosimo pošljite povpraševanje.