Bodite obveščeni

Product was successfully added to your shopping cart.

Vse bolj popularna funkcijska podoblačila

Med ljudmi je zagotovo vse bolj popularna uporaba podoblačil, nekateri jih poimenujejo aktivno perilo, nekateri funkcijska podoblačila, nekateri pa kompresijska podoblačila. Vsa imena imajo skupni imenovalec – kos oblačila, ki si ga oblečete kot prvi sloj oblačil in uravnava vašo telesno temperaturo in boljše počutje, predvsem v zimskih mesecih.

Pod funkcijska podoblačila sodijo dolge spodnje hlače, kratke spodnje hlače, majice z dolgimi ali kratkimi rokavi in nedrčki. Ta sloj oblačil je precej pomemben, saj ga uporabnik nosi najdlje na sebi, prvega obleče in zadnjega sleče, le ta pa je seveda v neposrednem stiku s kožo.

Funkcijsko podoblačilo je običajno anatomske oblike, zračno in lahko, zato je primerno za športnike in vse zunanje fizične aktivnosti, prav tako pa se lahko uporablja tudi kot dodatna zaščita pri delu v zimskih razmerah pod delovnim oblačilom. Zaradi svoje sestave se aktivno perilo brez težav pere in hitro suši. Popolnoma se prilega telesu, njihova raztegljivost pa vam omogoča lahkotnost in mobilnost.

Material funkcijskih podoblačil

Bombaž je sam po sebi zelo v redu kot material za vsakdanjo uporabo, pri športnih aktivnostih pa priporočamo, da se mu izogibate, saj ne odvaja vlage in se zato ob potenju vlaga nabira na oblačilu, kar pa vas lahko hitro zazebe.

Funkcijska podoblačila pa so običajno narejena iz sintetičnih materialov (poliamid, poliester, elastan), zato uspešno odvajajo vlago od telesa, hkrati ohranjajo toploto in omogočajo uravnoteženje temperature telesa. Prav tako se tovrstna oblačila zelo hitro sušijo in ne povzročajo madežev potenja na oblačilih.

Prednosti in slabosti poliesterskih vlaken

Funkcijsko perilo je običajno narejeno iz sintetike – poliesterskih vlaken, zato se hitro suši, je lahko, raztegljivo in se ne mečka. Ker ta vlakna dobro odvajajo vlago, so funkcijska podoblačila primerna predvsem v vročini, dežju ali vlažnem okolju. Njihova zračnost vas ohranja suhe in sveže ves čas nošenja. Slabost tovrstnega materiala pa je v tem, da oblačila hitro dobijo neprijeten vonj po potenju, posledično jih moramo večkrat prati, kar pa lahko pomeni hitrejšo obrabo, vendar moramo vedeti, da se barva veliko kasneje razbarva, kot pri naravnih materialih, kot je bombaž.

Kompresijska podoblačila

Funkcijska podoblačila so lahko oprijeta ali ohlapna, odvisno od želj posameznika.

Medtem, ko poznamo tudi izraz kompresijska podoblačila, ki se uporabljajo predvsem pri športnih aktivnostih in so oprijeta funkcijska podoblačila s funkcijo stiskanja določenih predelov telesa, kar zagotavlja porazdelitev kompresije in omogoča povečano prekrvavitev mišic, le tem pa omogoča tudi hitrejšo regeneracijo po zaključenih športnih aktivnostih.

Uporaba funkcijskih podoblačil

Aktivno perilo oz. funkcijska podoblačila praktično lahko uporablja kdorkoli. Lahko jih uporabljate v prostem času, predvsem v zimskih mesecih, pri športnih aktivnostih kot so – tek, smučanje, kolesarjenje, pohodništvo, lahko pa jih uporabljate pri delu v zimskih razmerah, da ohranite temperaturo telesa.

Ker so funkcijska podoblačila izredno lahka in se tesno prilegajo telesu, se boste počutili kot, da jih sploh ne nosite.